Sårbare ungdom

Vårens temakveld for tenåringsforeldre i foredragsrekka Kunsten å kommunisere med en tenåring handlet om selvmord blant unge og hvordan man kan snakke med ungdom når selvmord rammer, med spesielt fokus på ungdom i et etterlatteperspektiv. I år ble foredraget med Monja Benden fra RVTS Nord strømmet digitalt. 

Opptaket ligger tilgjengelig til 8. april 2021 på Youtubekanalen til Tromsø bibliotek og byarkiv.  

Det er uforståelig for mange at ungdom som har livet foran seg, ikke vil leve. Likevel skjer det et selvmord hver tredje dag blant mennesker under 30 år i Norge. Det er vanlig å ha selvmordstanker når man er ungdom, men heldigvis gjennomfører de færreste. Ungdom er sårbare, og i ei spesiell tid i livet hvor de er midt mellom voksen og barn. Det er en fordel at det er mer åpenhet om temaet, men det er viktig å tenke på hvordan vi snakker om det. Og at man er forberedt og har tenkt gjennom en plan for hva man gjør og hvor man kan få hjelp.  

Foredraget tok opp konsekvenser i skolesituasjonen, sosial overførbarhet/»smitte», sosiale medier og nettvett, og konkrete verktøy til hjelp. I tillegg handlet det om hvordan man kan spørre ungdom om selvmordstanker. Det ble også gitt en oversikt over nyttige hjelpenettsider og kurs om selvmordsforebygging. Se utførlig lenkesamling lenger ned.  

Nyttige tips når ungdom er etterlatte – hva er viktig å tenke på? 

  • Kommunikasjonen må ses i sammenheng med alder og utvikling. 
  • Ungdoms mulighet for å forstå det som skjer ligger nært opp til den voksnes, men de kan ha mangel på livserfaringer som fordyper forståelsen. Selv om det ikke alltid synes utenpå kan ungdom reagere sterkere enn mange yngre, fordi de forstår hendelsens omfang og konsekvenser 
  • Det er viktig at samtalen med ungdommen er åpen og ærlig, og at det du forteller skaper forståelse og sammenheng. 
  • Forskning viser at det ikke er farlig å spørre om selvmordstanker når man gjør det ut ifra genuin bekymring og spør med omsorg og respekt. 
  • Det å bli etterlatt er i seg en risikofaktor for selvmord. Kombinasjon av flere risikofaktorer øker risikoen for selvmord. 
  • Se undervisningsfilm – SOS (spørre om selvmord) 

Opptak av foredraget blir liggende ute til 8. april. 2021 på bibliotekets youtubekanal: 
Kunsten å kommunisere med en tenåring 

(OBS: Det mangler lyd helt i starten på opptaket, men det er i orden før selve foredraget starter.)
  
Nyttige lenker
Lysbildene fra foredraget

Oversikt over Tromsø kommunes hjelpetjenester – med mer: 
Trenger du eller en venn rask psykisk helsehjelp?
Undervisningsfilm om selvmordsforebygging 

Tips til litteratur med selvmord/selvmordsforebygging/etterlatte som kan lånes på biblioteket: 
Prosjektet [Stærkere] psykisk helse for barn og unge ønsker å vise hva biblioteket har å tilby av bøker, film og tegneserier om psykisk helse. For barn finnes det ikke så mange bøker. De som finns bør gjerne leses sammen med en voksen. Se Psykisk helse og selvmord.

Faglitteratur for voksne  
Skjønnlitteratur for barn og ungdom

Her kan du få hjelp:  
Er det snakk om akutt selvmordsfare? Ring snarest mulig nødnummeret 113 – eller legevakten på telefon 116117 for rask hjelp. 

Du kan ta kontakt med fastlegen din for psykisk helsehjelp ved å henvende deg til legekontoret som din fastlege tilhører. Dersom du ikke vet hvem som er din fastlege, kan du ringe Fastlegetelefonen på 810 59 500 (man-fre 08:00-15:30). 

Andre lokale hjelpetilbud:
Helsestasjonen for ungdom hos Tvibit 
Er du mellom 13 og 20 år, kan du henvende deg til helsestasjonen for ungdom hos Tvibit på telefonnummer 476 73 456 eller 776 97 861, eller stikke innom Tvibit i Parkgata 27/29 i sentrum. 

Rask psykisk helsehjelp eller rask rushjelp: 
For deg over 18 år kan kommunen kan også tilby rask psykisk helsehjelp eller rask rushjelp

Ring Infosentralen på telefonnummer 915 27 690 for mer informasjon. Åpningstid er 09:30 – 15:00. 

Lavterskelteamet for barn og unge 
Barn, ungdom og foresatte kan henvende seg tilavterskelteamet uten henvisning for rask konsultasjon, hjelp og samtaler. Også fagpersoner eller andre som er bekymret for barn eller ungdoms psykiske helse kan henvende seg for konsultasjon. Teamet kan kontaktes på telefon 904 76 058 mandag, onsdag og fredag fra kl 09 -11 for henvendelser. 

Skolehelsetjenesten er et tilbud til deg som er skoleelev og under 20 år. Tjenesten er gratis og er en «drop-in»-tjeneste på skolen. Helsesykepleierne som du møter i skolehelsetjenesten kan hjelpe deg med sosiale eller psykiske vansker, slik som blant annet mobbing, mistrivsel, tristhet, uro og angst. 
 
Sosialmedisinsk senter (SMS) 
Senteret tilbyr et lavterskel helsetilbud, og jobber primært med rusmiddelbruk og seksuell helse. Du kommer i kontakt med Sosialmedisinsk senter via telefonnummer 77 79 04 00 (09:30 – 14:30). 
 
Studenthelsestasjonen 
Studenthelsestasjonen finner du ved Kraft universitetsshelsesenter på universitetsområdet. De tilbyr tjenester til studenter innenfor områdene prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner, graviditet, abort og seksualitet. 

Telefonnummer: 950 47 400. Besøksadresse er Framstredet 79. (Inngang via hovedinngangen til Kraft sportssenter). 
 
Flyktninghelsetjenesten 
Flyktninghelsetjenesten tilbyr helsetjenester til innvandrere med flyktningbakgrunn og familiegjenforente flyktninger som er introduksjonsprogrammet. Ved behov for psykisk helsehjelp tilbyr teamet samtaler, og henviser videre ved behov. Teamet har sykepleier og lege. 
 
Telefonnummer: 916 06 513 (mandag – torsdag klokka 08:30 – 15:00). Mer informasjon og flere kontaktopplysninger finner du her

UNN: 
Ambulante akutteam i spesialisthelsetjenesten (UNN) 
Ambulante akutteam skal være et tilbud om rask vurdering og korttidsbehandling for pasienter med psykisk lidelser, og ev i kombinasjon med rus, som opplever akutt forverring eller akutte nye plager, som ikke kan tas hånd om av kommunens helse- og omsorgstjeneste eller andre deler av spesialisthelsetjenesten. Les mer på UNNs sider. 

Andre hjelpetilbud: 

Foredragsrekken Kunsten å kommunisere med en tenåring er et samarbeid mellom Helsestasjon for ungdom, Tromsø bibliotek og byarkiv, Kommunepsykolog i Forebyggende helsetjenester, Familiens hus og sosiallærere ved ungdomsskoler i Tromsø kommune. 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..