Lesetips i september

Vi starter september med omtaler av et knippe romaner som til dels er mørke, men som dekker et vidt og spennende materie. Alt fra franske kulturbetraktninger skrevet av Annie Ernaux til Emily St. John Mandel sin høyst aktuelle pandemiroman, Edgar Durås sin dystopi og oppfølgeren til Zeshan Shakar.

Årene av Annie Ernaux 
På den ene sida er Årene en slags oppramsing over kulturelle og politiske hendelser og svingninger som har skjedd med et “vi” over ulike tidsepoker i Frankrike, som favner et helt liv med alle dets faser. På den andre siden er den en personlig beretning om ei jente, en ung kvinne, en voksen dame, om hvordan hun orienterer seg i dette da det skjedde og etterpå, retrospektivt. Ernaux avdekker hvordan ulike samfunnsstrukturer påvirker både det kollektive og det personlige livet. Hun gjør det ved å peke på, stille spørsmålstegn ved, analysere, drøfte, tilsynelatende kjølig og distansert, men med en undertone av temperament. Ernaux bare legger sine erfaringer og fakta på bordet, og ved å gjøre det blir stoffet politisk.   

Årene er en annerledes erindringsbok, som på mange måter sier mer om et land og en kultur enn om forfatteren selv. På den måten kan man si at hun hever det selvbiografiske opp på et annet nivå.  

Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel 
Emily St. John Mandels roman ble skrevet i 2014 og vant den høythengende Arthur C. Clarke-prisen i 2015. Boken føles oppsiktsvekkende aktuell i disse tider; den handler nemlig om den såkalte Georgiapandemien, en svært smittsom influensalignende sykdom som raskt sprer seg med høy dødelighet over hele verden. 

Mange år etter katastrofen følger vi en omreisende teatertrupp i en radikalt forandret verden. Det er mangel på mat, medisiner og teknologi; men truppen gjør sitt beste for å bringe teater og litteratur til de spredte gruppene av overlevende. 

Romanen tar oss med inn i handlingen både før, under og etter pandemien, sett gjennom øynene til et knippe hovedpersoner. Dette er sterk, spennende og tankevekkende lesning, og St. John Mandel skriver treffende og vakkert om menneskets vilje til overlevelse – og, ikke minst, viljen til mer enn overlevelse. 

Du og jeg, Alfred av Edgar Durås
Ikke la deg lure av den koselige tittelen – i denne fremtidsromanen er vi nemlig langt unna Astrid Lindgrens Lønneberget. Vi befinner oss på det forkomne tettstedet Marestein, i et Norge som er preget av sosial isolasjon, overvåkning og økende konflikt mellom mennesker og roboter. Forteller og hovedperson Elias bor i et gammelt, men fortsatt fungerende smarthus som heter Alfred. Som tittelen antyder, er den kunstige intelligensen Alfred en av de få kontaktpunktene i Elias sitt liv.  

Dette er en kort og lettlest bok som på sine om lag 100 sider viser oss et interessant, dystert og tidvis mørkt humoristisk bilde av av hvordan en fremtidig verden kan se ut.  

Gul bok av Zeshan Shakar 
Etter braksuksessen “Tante Ulrikkes vei”, er Zeshan Shakar tilbake med ny bok nå i 2020. “Gul bok” er satt til året 2010, og vi følger vi Mani, nylig utdannet ved BI og veldig klar for å få seg jobb. Han ansettes til slutt som konsulent i Oppvekstdepartementet, hvor han jobber med statsbudsjettet og forsøker å lære seg byråkratiets språk. Parallelt med den nye jobben, må Mani balansere forholdet til kjæresten Meena og samtidig passe på faren, som bekymrer seg mer enn godt er.  

Når bomben går av den 22.juli, ødelegges store deler av Manis arbeidsplass i Y-blokka. Frykten, og deretter lettelsen over at gjerningsmannen er etnisk norsk, er enorm blant Manis venner. Men hvordan skal livet, hverdagen og en følelse av å gjøre noe meningsfullt bestå, når en tragedie på denne skalaen inntreffer? 

Selv om Shakar ikke er like språklig original i “Gul bok” som han var i debuten, er dette likevel en fascinerende og engasjerende fortelling om vår felles historie og om de mange fasettene den inneholder.  

God bok!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..