11 digitale bibliotektips

Ble du plutselig sittende hjemme med en litt slunken bokstabel? Frykt ikke – selv om bibliotekene holder stengt, har vi fortsatt mange gode tips til hvordan du kan skaffe deg lesepåfyll hjemmefra. Her har vi samlet en rekke nettsider og apper som gir deg tilgang til en skattkiste av bøker, lydbøker aviser, magasiner og tidsskrifter.

Lesekroken

På nettsiden Lesekroken finner du massevis av eventyr på forskjellige språk. Hva med å arrangere deres egen eventyrstund hjemme? Du kan bruke passorded trobib for å få tilgang.

Bookbites 

Med Bookbites-appen kan du låne og lese e-bøker fra biblioteket. Alt du trenger er et lånekort med hjemmebibliotek i Troms fylke, en pin-kode og en e-postadresse. Første gang du skal bruke appen må du lage deg en egen bruker. Følg stegene i appen og kom i gang med e-bøker.

På Bookbites sin hjemmeside finner du svar på ofte stilte spørsmål.

Last ned Bookbites-appen for iPhone og iPad

Last ned Bookbites-appen for Android

Pressreader

Pressreader lar deg lese digitale aviser og magasiner fra hele verden. Tjenesten har et bredt utvalg, og du kan finne alt fra strikking til historie, fotografi, sport og kunst. Du velger selv om du vil lese på PC, på mobil eller på nettbrett. Slik kommer du deg inn på Pressreader hjemmefra:

Filmbib 

På Filmbib kan du se en rekke norske kort- og dokumentarfilmer helt gratis på nett. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn på www.filmbib.no med nasjonalt lånekort og pin-kode!

Nasjonalbibliotekets digitale samling 

Nasjonalbiblioteket sin nettside kan du søke i det store og svært innholdsrike nettbiblioteket. Her finner du digitaliserte aviser, tidsskrifter, bilder, bøker og mye mer. Alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000 kan du lese helt gratis i nettbiblioteket, men du må være på nett og ha norsk IP-adresse.

Billedbokhylla

Begynner du å nærme deg grensen for hvor mange ganger du orker å lese den samme bildeboka ved leggetid? På nettsiden billedbokhylla har Hammerfest bibliotek samlet massevis av gamle digitaliserte bildebøker som kan leses hjemmefra. Kanskje finner dere noen glemte skatter fra en annen tid?

Her finner du en oversikt over alle bildebøkene som er digitalisert

Her finner du en oversikt over de bildebøkene med best digital kvalitet

Bokselskap 

På nettsiden bokselskap kan du lese norske klassikere helt gratis. Her finner du romaner, dagbøker, dikt, brev og noveller for å nevne noen få sjangre. Du velger selv om du vil lese på nett, eller om du vil laste ned tilpassede filformater til mobil eller nettbrett.

Verdensbiblioteket

Ønsker du deg e-bøker og e-lydbøker på andre språk enn norsk? Verdensbiblioteket tilbyr bøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge, og du kan strømme så mye du vil. Les mer om Verdensbiblioteket og lag deg en bruker.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

NLB tilbyr lydbøker til barn, ungdom voksne og studenter som strever med å lese trykt tekst. Det kan for eksempel være for deg som:

  • har svekket syn som ikke lar seg korrigere med briller
  • har dysleksi eller andre lesevansker
  • ADHD
  • fysiske funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese en bok
  • språkvansker på grunn av sykdom eller skade

Les mer om hvem som kan låne og hvordan du blir låner på NLB sin nettside.

Idunn

Ønsker du litt faglig påfyll? På nettsiden Idunn kan du lese massevis av artikler og bokkapitler innen en rekke fagområder. Alt innhold er kvalitetssikret. Idunn har gjort alt innholdet åpent tilgjengelig for alle til bibliotekene åpner igjen.

Project Gutenberg 

Også her finner du e-bøker som kan leses rett i nettleseren, eller lastes ned på mobil og nettbrett. Siden er gratis i bruk, og du finner over 60 000 bøker som er digitalisert etter å ha falt i det fri. Det meste er på engelsk, men du finner også noe på fransk, italiensk og portugisisk. Hvis du går inn på bookshelves i sidemenyen, vil du finne en rekke emner og anbefalinger sortert alfabetisk. Dette kan gjøre det lettere å finne fram eller få inspirasjon blant massen av bøker. Finn din neste bok på Project Gutenberg sin nettside.

LibriVox

Synes du bøker er best på lyd? Da kan LibriVox være noe for deg. De tilbyr gratis e-lydfiler av bøker som har falt i det fri i USA. Her finner du blant annet Charles Dickens, Jack London, Louisa May Alcott og Emily Dickinson.

Merk at innholdet stort sett er på engelsk.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..