Les klassikerne

Bøkene «Pan» av Knut Hamsun, «Kilden» av Gabriel Scott og «Fuglane» av Tarjei Vesaas er klassikere som fortsatt leses av gode grunner.

Nå kan de også ny-leses med øko-kritiske briller, som åpner ytterligere perspektiver. Øko-kritikk (veldig kort sagt) er en lesemåte som fokuserer på forholdet mellom natur og menneske og som har en økologisk tilnærming.

Hovedpersonene i disse bøkene: Glahn, Markus og Mattis har alle ei inderlig samkjensle med naturen som omgir dem, i den grad at hendelser i naturen oppleves som indre hendelser. Deres indre natur er samme sak som den ytre naturen, mennesket er natur.

Fokus flyttes fra et antroposentrisk verdensbilde, der mennesket er adskilt fra, og hevet over, naturen, til et øko-sentrert syn, der mennesket står på lik linje med andre dyr. Dualismen menneske / natur, som er en feilaktig og skadelig fantasi, er hovedårsaken til den nåværende miljø-krise.

Her får leserne tre tankevekkende klassikere som anbefales til ny-lesing. Alle tre fins også i digitale utgaver og kan leses fra Bokhylla.no.

God bok!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..