Påfyll til helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på noe av det nye vi har å by på.

Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen – Joris Chamblain (serie: Kikkis krim, 1)

Bilde: Biblioteksentralen

Alle har en hemmelighet, og Kikki er ekspert på å avsløre dem… Hun er ei nysgjerrig jente og sammen med vennene Lena og Erika, og med litt hjelp fra en eldre forfatter, kaster hun seg ut i hverdagens små og store eventyr. For det finnes eventyr og mysterier overalt, bare man vet hvordan man skal se etter dem. En dag oppdager Kikki en mystisk mann som går inn og ut av skogen, med maling over hele seg. Og en snakkende papegøye. Kikki kan rett og slett ikke gå glipp av dette mysteriet. Det fører henne til et merkelig sted, som viser seg å være en glemt dyrehage. Sjarmerende feelgood-krim i tegneserieformat, med skisser, avisutklipp og dagboknotater. Illustrert av Aurélie Neyret og oversatt fra fransk av Kristian Baardsen.

Å gå seg vill – Rebecca Solnit


Bilde: Biblioteksentralen

Rebecca Solnit er for mange et navn som virkelig ble kjent gjennom norske oversettelser av utgivelser som Menn forklarer meg ting og Alle spørsmåls mor. Nå har vi også fått inn den nye og svært kritikerroste samlingenÅ gå seg vill. Gjennom ni essay som navigerer gjennom både historie, kunst, litteratur og filosofi, reflekterer Solnit over det å gå seg vill i både bokstavelig og metaforisk forstand. Å gå inn i det ukjente blir et springbrett mot ny innsikt og utvikling; vi vet ikke hva som ligger forbi forandringen før vi har tatt steget.

Aftenpostens Kjetil Østli mener dette er en bok som kan forandre liv. Han hyller Solnit som «en av vår tids skarpeste essayister, intet mindre, som forfølger ideer og følelser som ornitologen følger sine fugler i svev og stup. Hun snirkler seg gjennom naturvitenskap, kunsthistorie, historie, litteratur, emigrasjon, språk som forsvinner, arter som jaktes på og dør ut og blander det med egen historie.
Få gjør disse sprangene like godt. Og når man går seg vill i teksten (det skjer), dukker hun opp og minner om tråden: ‘La døren stå åpen mot det ukjente. Dette som i sin natur er fullstendig ukjent for deg, er som oftest det du trenger å finne, og for å finne det må du gå deg vill.’»

Å gå seg vill er en essaysamling som både overrasker og inspirerer; den vandrer vidt og bredt, men treffer blink med sin skarphet og presise finesse. Den er oversatt til norsk av Pål Aasen, men vi har den  også på engelsk.

Hvordan lager man en baby? – Anna Fiske

Bilde: Biblioteksentralen

Hvordan lager man en baby? tar Anna Fiske for seg spørsmålene alle barn lurer på: Hvordan kommer babyen seg inn i mammas mage? Hvem kan lage en baby, og hvordan gjøres det egentlig? Gjennom en muntlig og munter tekst, og med lekne og fargerike illustrasjoner viser hun åpent, ærlig og konkret hvordan man lager en baby, enten det er på den «tradisjonelle» måten eller ved hjelp av prøverør eller adopsjon. Svaret på spørsmålet «Hvordan lager man en baby?» involverer både sex og fødsel, og kan være kinkig å legge fram for spørrehungrige førskolebarn. Boka ufarliggjør og konkretiserer et evig aktuelt tema, den klarer å formidle både naturvitenskapelig kunnskap og mirakelet en baby er, og gir foreldre og barn et godt utgangspunkt for samtaler.

Aktuelle anmeldelser:

Dybvik, Hilde: «Fakta og fjas om livets mirakel» Barnebokkritikk.no 27.03.19

Østli, Kjetil: «Rebecca Solnits bok kan forandre livet ditt» Aftenposten 09.12.18.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..