Tromsø på 1920-tallet

I samarbeid med Perspektivet museum viser Hålogaland Teater (HT) tromsøbilder fra 1920-tallet i en separat fotoutstilling som blir stående fra 7. februar til 30. mars 2019 på hovedbiblioteket.

Fotoutstillingen viser bilder fra samme tidsepoke som HT sin nye forestilling «Operetten om Mack» som har premiere 14. februar i år. Stykket er skrevet av dramatiker Maja Bohne Johnsens fra Tromsø.

L. Macks bryggeri
L. Macks Ølbryggeri er med sin plassering på Tromsøya verdens nordligste bryggeri. Det ble grunnlagt av Ludwig Marcus Mack (1842 – 1915) og sto ferdig høsten 1877. Mack investerte 72 000 kroner og et bryggeri med brygghus, gjærhus, skyllebod og tapperi og kjellere sto klart.

Mack var baker av yrke, men fra gammel bryggerislekt fra Tyskland. Første øltype han produserte var potøl, og i årene som fulgte kom det nye varianter på rekke og rad: Bayerøl, bokøl, lagerøl, og pilsnerøl.

I 1895 ble ølbryggeriet utvidet til også å omfatte produksjon av brus og mineralvann. Omkring 1900 var L. Macks Bryggeri og Mineralvandfabrik en av de største industribedrifter i Tromsø med 25 ansatte.

Operetten om Mack
Forestillingen «Operetten om Mack» er en nyskreven musikal basert på historien om Mack-familien. Forestillingen skildrer tiden fra 1915 da Bredrup-generasjonene overtok bryggeriet og frem til Ølhallen åpnet i 1928.

Manusforfatter Maja Bohne Johnsen er kjent for Tromsø-historien «Vestregata» som gikk sin seiersgang på Hålogaland Teater i 2016. Da skrev hun historien om sin morsslekt. Nå har hun gått videre med historien om sin farsslekt.

«Operetten om Mack» kan beskrives som en saftig dramatisering basert på virkelige historiske hendelser, som den store sosiale kampen, alkoholforbudet, bankene som gikk konkurs, fisket som slo feil og fremveksten av Tromsø fra handelssted og fiskevær til en by og hovedsete i Nord-Norge.

Regien er ved Trond Lie som er tilbake på Hålogaland Teater etter suksesser som «Twigs – Hele Hælvetes slekta» og musikalene «Cabaret» og «Chicago».

Musikken er nykomponert av Simon Revholt. Han har tidligere vært musikalsk ansvarlig for The Black Rider, Les Miserables og The Sound of music ved Hålogaland Teater.

Bildene er hentet fra Perspektivet Museums fotoarkiv.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..