Påfyll til jula

Juleferien er rett rundt hjørnet, og hva er vel bedre enn å sette seg i godstolen med en haug skikkelig bra lesestoff? Ingenting, mener vi, og vi har derfor samlet sammen noen anbefalinger til deg. Trenger du å låne noe hos oss, har vi åpent 27. og 28. desember fra 10-15 – og ikke glem at du kan komme hver dag mellom 07-22 hvis du har signert selvbetjeningskontrakt.

Med det ønsker vi dere god lesning og en riktig god jul!

En hest kommer inn på en bar – David Grossman

Romanen åpner i det stand-up-komikeren Doveleh G skal gå på scenen. Det som begynner som et tradisjonelt sett, tar fort en ubehagelig retning, der komikeren veksler mellom slappe vitser, opprivende oppveksterindringer og ren antagonisering av publikum. Grossman har skrevet frem en figur som er like uappetittlig som han er besnærende, og plassert ham i et forholdsvis uutforsket litterært rom, nemlig stand-up-klubben.

En hest kommer inn på en bar vant den internasjonale Man Booker-prisen i 2017. Det er en morsom, sørgelig, ubehagelig og innsiktsfull roman som vil være med deg lenge etter du har lest den ferdig.

Vernon Subutex 1 – Virginie Despentes

På 90-tallet var Vernon Subutex en cool cat i det parisiske undergrunnsmiljøet. Som innehaver av den uavhengige platesjappa Revolver — et omdreiningspunkt motkulturmiljøet i byen — var han blant de som definerte forskjellen mellom det hippe og det streite. Nå, på 2010-tallet, er situasjonen en ganske annen. Revolver må legge ned som en følge av at det ikke lenger er kult å eie musikk fysisk, og en nesten 50 år gammel Vernon blir bostedsløs. Ettersom han oppsøker bekjente fra fortiden i håp om å få et tilbud om en sofa å kræsje på, blir vi kjent med et mangfoldig persongalleri bestående av mennesker som sliter med å finne sin plass i et stadig mer kommersialisert og «sømmelig» samfunn. Despentes skriver nådeløst og humoristisk om utviklingstrekk i det franske (vest-europeiske?) samfunnet, uten å bli for didaktisk. De tre bøkene om Vernon Subutex har vært en sensasjon i Frankrike, og nå som vi har den første boken i norsk oversettelse, er det enkelt å se hvorfor.

Gratis og uforpliktande verdivurdering – Marit Eikemo

Eikemo skriver humoristisk, men samtidig med et dypt alvor om dagens samfunn. I denne romanen møter vi Hanne, som ønsker seg ny bolig; firemannsboligen hvor de holder til nå holder rett og slett ikke mål, med mye rot og liten plass. Dermed starter jakten på drømmehuset – for ikke å snakke om det følelsesmessige kaos og drama som finansieringsspørsmål og budrunde innebærer. Og ligger det kanskje noe annet skjult under overflaten på dette jaget etter det perfekte huset?… NRKs Leif Ekle kaller Gratis og uforpliktande verdivurdering en «skarp og skrekkelig livsobservasjon» og mener Eikemo er «en mester i å se hvordan vi lever i dag.»

Romanen kan du låne hos oss både i papirformat og som e-bok eller e-lydbok i BookBites.

Lønnsslaver – Daria Bogdanska

I denne grafiske romanen, basert på virkelige hendelser, møter vi Daria som flytter fra hjemlandet sitt Polen. Med et ønske om å starte et nytt liv drar hun til Danmark, hvor hun får seg jobb som servitør. Morgenbladets Aksel Kielland sier følgende om Lønnsslaver:

Bogdanska utfordrer forestillingene om oss og dem som dominerer det moderne skandinaviske arbeidslivet. Lønnsslaver lar oss forstå og føle med menneskene som kommer utenfra og bidrar
til å underminere fundamentet for velferdsstaten, samtidig som
den minner oss på at de viktigste fagforeningskampene historisk sett har vært utkjempet av de mest marginaliserte og grovest utnyttede.

Kielland, «Fortellingen om et midlertidig liv»

Dette er en sterk tegneserieroman som handler om å føle seg annerledes og ny i et nytt land, om å stå utenfor i det vanlige yrkeslivet, og om det å kjempe for verdighet og vilkår på arbeidsplassen.

The Nightmare Before Christmas – Tim Burton

Denne klassiske stop motion-filmen fra 1993 er perfekt både for barna og de barnlige voksne. Her møter vi Jack Skellington, han som overvåker og styrer all produksjon av skrekkelighet og uhyggelige overraskelser i Halloweenland. Men år etter år med suksessfull skremming har gjort Jack litt smålei – han trenger nye utfordringer. Løsningen kommer når han en dag finner døren til Julelandet, og bestemmer seg for å gi julenissen en pause mens han og resten av hjelperne i Halloweenland lager en helt ny julefeiring for resten av verden…

Er det en julefilm eller er det en Halloween-film? Derom strides de lærde – og man kan derfor se den både til jul og til Halloween, mener vi. En dæsj skrekk, mye musikk, og masse gøy.

Granen – Tove Jansson

Mummifamilien ligger i vinterhi og sover søtt; de venter på våren og er intetanende om alle Mummidalens beboere som haster rundt og forbereder seg til julen kommer. Men når Mummitrollet vekkes av Hemulen er kaoset et faktum:

«‘Mamma, våkn,’ sa Mummitrollet forskrekket. ‘Det har hendt noe forferdelig. De kaller det jul.’ ‘Hva mener du,’ sa Mummimamma og stakk nesen i været. ‘Jeg vet ikke riktig,’ sa hennes sønn. ‘Men ingenting er i orden og noe er blitt borte og alle løper rundt som gale.’»

Jansson, «Granen»

Mummifamilien gjør det beste de kan for å forberede seg til denne forferdelige julen kommer, slik de ser at andre i dalen gjør. De finner et tre (skal man gjemme seg i det?, undrer Mummiene), lager mat julen kan spise, og pakker inn sine fineste eiendeler som gaver til julen.

Stress ned før jul med Tove Janssons fabelaktige novelle «Granen» fra Det usynlige barnet og andre fortellinger. Med sin karakteristiske varme og underfundige humor setter Jansson julestria i perspektiv. Denne finnes på CD-lydbok, og er i tillegg gratis tilgjengelig på nett hos Nasjonalbiblioteket.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..