Påfyll til helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken!

Det tynne sverdet – Frida Nilsson

Da Sasjas mamma dør bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Sasja er ikke klar for å miste mamma, han vil hente henne tilbake. Han reiser til Dødsriket for å overliste Døden, men dit får ingen levende komme. Det blir en lang og farlig reise gjennom et land som på mange måter minner om vårt, men som også er annerledes. Som i Astrid Lindgrens Nangijala i Brødrene Løvehjerteer Nilssons dødsrike et vakkert, men ikke helt fredelig sted. Innbyggerne er enten griser, hunder eller ørner og Sasja blir venn med den gode Trine Tvefot, den modige prinsessen av Sparta og en Harpyr. Sammen leker og kjemper de seg gjennom Skyggepassasjen, over Lummermyra og til Dødens hus, der moren er. Dette er en fantasifull og rørende fortelling om vennskap, barndom, kjærlighet og retten til å leke. Fint illustrert av Alexander Jansson.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. The original screenplay – J.K. Rowling

På slutten av Fantastic Beasts and Where to Find Them ble den mektige trollmannen Gellert Grindelwald fanget i New York takket være Newt Scamander. Men nå har Grindelwald rømt fra fengselet og han har en mørk plan om å danne en hær med fullblodsmagikere som skal herske over alle ikke-magiske vesener. I et forsøk på å ødelegge Grindelwalds planer kontakter en ung Albus Dumbledore Newt Scamander, som er uvitende om farene som venter. I en stadig mer splittet trollmansverden blir kjærlighet og lojalitet satt på prøve, selv blant nære venner og familie. Vi får vite mer om tidlige hendelser som var med på å forme trollmannsverdenen, med noen overraskende nikk til Harry Potter, som vil glede fans av både bøkene og filmene. Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald er det andre filmmanuset av J.K Rowling og er flott illustrert av MinaLima.

Melanin hvitere enn blekemiddel – Sumaya Jirde Ali

Under bokfesten tidligere i høst var vi så heldige å få besøk av poeten og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Da snakket hun blant annet om den politiske pamfletten Ikkje ver redd sånne som meg (utgitt tidligere i år) og om sitt forhold til lyrikk. Så langt har det blitt to diktsamlinger på henne, og den aller nyeste har vi nå fått inn på hovedbiblioteket! I Melanin hvitere enn blekemiddel handler det i stor grad om (vanskeligheten ved) å bryte ut av samfunnets krav og normer, spesielt i krysningen mellom individet og flere forskjellige kulturer. Sindre Andersen i Klassekampen kaller Alis stil for hensynsløs og konkret; videre skriver hun «med farger og variasjon om utsatthet og tilhørighet, og dyrker på munnrapt vis en duggfrisk aktualitet.» En lett tilgjengelig, modig og utforskende samling som passer for alle som ønsker å prøve seg på lyrikksjangeren. 

Aftenlandet – Ole Asbjørn Ness

Etter å ha vunnet Tarjei Vesaas’ debutantpris for Det er natt, er Ole Asbjørn Ness tilbake med sin roman nummer to – hele 14 år senere. Aftenlandet er et verk med store ambisjoner og mange tråder, men i kjernen av verket finner vi de tre hovedpersonene Daniel, Hanna og Kateb, som på hver sin måte søker mening i uroen. Det faktum at Ness er økonom setter også sitt preg på boken, som kan ses på som en kritikk av spekulasjonsøkonomien så vel som av islamismen – hvor sistnevnte utforskes spesielt gjennom hovedpersonen Kateb. Marta Norheim mener romanens originalitet kommer til syne gjennom «det breie og kunnskapsmetta perspektivet» og «kor grundig forfattaren går inn i lengten alle ber på.» Aftenlandet fremstår som en dyster, ambisiøs og urolig roman, som i følge Norheim «viser at romansjangeren er staden der makroøkonomien og sjelemørkret kan få plass side om side.» En nokså interessant kombinasjon, tør vi påstå? 

Aktuelle anmeldelser:

Andersen, Sindre: «Duggfrisk integritet»  (hentet fra Atekst / Retriever, en gratis tjeneste som kan benyttes i bibliotekets lokaler)

Norheim, Marta: «Følg pengane og bli forført.»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..