Påfyll til helga

påfyll-til-helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken:

A Map of Days – Ransom Riggs20181102_085300

Vi har fått inn den fjerde boka (på engelsk) i Riggs’ enormt populære serien Miss Peregrine’s Peculiar Children. I likhet med de foregående bøkene inneholder også denne en blanding av tekst og en rekke sære og interessante fotografier fra hele verden, som bygger opp rundt og illustrerer historien. Jacob og de andre barna fra Miss Peregrines hjem befinner seg denne gangen i Amerika, hvor gamle hemmeligheter og nye farer venter i nok en herlig blanding av action, grøss og fantasy. Biblioteket har de tre første bøkene i serien, samt filmatiseringen av den første romanen, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

 

Hakk o ve – Ragnar Aalbu20181102_085232

Ifølge NRKs anmelder Anne Cathrine Straume er dette en «strålende surrealistisk billedbok» som egner seg like godt for voksne som for barn – som så mange billedbøker gjør. Hovedpersonen, eller hovedfuglen får vi vel si, er hakkespetten som sliter med hodepine; han får beskjed fra legen om at eneste botemiddel er å slutte å hakke. Men hva i all verden skal en stakkars hakkespett gjøre med livet da?

Den eksistensielle krisa er et faktum.

 

Ti kniver i hjertet: vår tids sagaskrivere – red. Tom Egeland20181102_100731

Få med deg ti norske forfattere og la dem, med inspirasjon fra de gamle sagaene, skrive hver sin korte fortelling som skal kunne gi gjenklang i samtiden vår; det er utgangspunktet for denne novellesamlingen redigert av Tom Egeland, som selv ikke er helt ukjent med å hente inspirasjon fra fortidens fortellerrikdom.

La deg fascinere av Cecilie Engers sci-fi-inspirerte novelle, Jon Fosses drømmefortelling, eller Sigmund Løvåsens ensomme soldat på slagmarken.

De øvrige bidragene er ført i pennen av: Thorvald Steen, Maria Tryti Vennerød, Aina Basso, Simon Stranger, Bergsveinn Birgisson, Steinunn Sigurdadottir og Tom Egeland.

Kongonotatene – Nikolaj Frobenius20181102_084656

Hvor går grensen mellom fiksjon og fakta?

Dette er et sentralt spørsmål for romanens hovedperson, en ung forfatter som legger ut på reise til Kongo for å skrive filmmanus – ikke ulikt Frobenius selv, som trakk seg som manusforfatter fra storfilmen Mordene i Kongo etter konflikt med produksjonsselskapet. Gjennom romanen ønsker Frobenius å formidle en annen, mer kompromissløs og mer betent historie enn det han mener kommer frem i filmen.

NRKs Marta Norheim mener ingen norske forfattere har bedre grep om fiksjon/fakta-forholdet enn Frobenius, og kaller Kongonotatene en roman med sprekker: «Det er sprekker mellom personane og skildringane av dei, historia dett frå kvarandre i ulike versjonar og let seg ikkje pusle saman til eit heile. Ikkje slik at fakta ikkje finst, men svært ofte viser dei seg å vere utilgjengelege. Spor er borte, folk er døde.»

Kongonotatene er også en av romanene valgt ut til bibliotekets lesesirkel på nyåret – vi gleder oss til å lese og diskutere!

 

Sabrina – Nick Drnaso20181102_100856

29-årige Drnaso har høstet mye ros for denne grafiske romanen, som attpåtil ble den første i sitt slag på Man Booker-prisens ‘longlist.’ Vi befinner oss i USA, hvor en kvinne (ja, tro hvem?) meldes savnet; i vaken av forsvinningen står en forpint kjæreste og en søster tilbake. Men hva skjer når en videofilm plutselig dukker opp og tragedien når ikke bare landsdekkende nyheter, men også konspirasjonsteoretikere og ethvert annet menneske med tilgang til Internetts uuttømmelige informasjonsstrøm?

Sabrina beskrives som en sylskarp og uhyggelig analyse av sannhetens vaklende grunn i Internettets, konspirasjonenes og de falske nyhetenes tid. Drnasos diskrete, tidvis dystre og kompromissløse tegnestil bygger godt opp under tematikken, og som Chris Ware i The Guardian advarer: “you will find yourself looking carefully, trying to piece it all together. I found the experience deeply innerving. Most especially because Sabrina is a book that looks right back at you.”

 

 Aktuelle anmeldelser:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..