Samiske portretter

fotoutstillingPå biblioteket er det satt opp en utstilling i januar / februar, som består av en unik fotosamling fra Kautokeino i årene 1882 og 1883. Bildene er fotografert av den danske nordlysforskeren Sophus Tromholt, som oppholdt seg i Finnmark vinteren 1882-1883. Fotografiene inngår i UNESCOs liste over verdens dokumentarv, sammen med blant annet Ibsens «Et dukkehjem», Roald Amundsens sydpolekspedisjon og Thor Heyerdahls samlede dokumenter.

UNESCOs begrunnelse for å ta samlingen inn i dette prestisjefylte registeret, er deres unike individualistiske og humanistiske tilnærming til en urbefolkning. Dette var første gang at avbildning av samer var noe mer enn stereotypisk raseforskning eller et eksotisk innslag for turister.

Bildene i denne utstillingen er et resultat av et samarbeid mellom Govvagiisá, ved Svein Solheim, og fargelegger Per Ivar Somby, som jobber ved biblioteket i Tromsø , og som selv er etterkommer av flere av de som er avbildet i denne samlingen.
Fargeleggingen er basert på søk i historiske dokumenter, bøker, samt lokal kunnskap om tradisjonell bekledning, innhentet av informanter med faglige kunnskaper på disse områdene.
Ved fargelegging kommer personene på bildene bedre fram, og dette gjør portrettene mer levende slik at de føles mye nærmere vår tid.

Denne utstillingen er en del av en utstilling som står på Sametinget i Karasjok. Det rettes en stor takk til Sametinget og Kautokeino kommune, samt bildesamlingens eiere, Bergen Universietetsbibliotek, for støtte til dette prosjektet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..