Døden mellom linjene

døden-mellom-linjene-2-wHva skjer når to diktere og en gravlundsvandrer møtes til godlynt passiar omkring døden i livet, diktningen og kulturen?

Annabelle Despard har utgitt fem diktsamlinger. I 2015 kom Ved helt riktig måne, en rikholdig samling dikt som blant annet dreier seg om tapet av en livsledsager. Den engelske oversettelsen av diktet Skal du dø først, fra samlingen Fisken tenker sitt (1995), ble i 2014 utnevnt til et av de femti beste kjærlighetsdiktene i verden, i en kåring utført av Southbank Centre i England.

Jan Jakob Tønseth har, siden debuten i 1971, bemerket seg som både lyriker, romanforfatter og oversetter. I 2006 ble han nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen von Aschenbachs fristelse. I Muntre dødsdikt skriver Tønseth sin sykdomshistorie, etter at han ble operert for brystkreft i 2013. I samlingen benyttes både sonetter, gjendiktninger, bibelske dikt og klagesanger for å beskrive sykdomsforløpet og den sykes tanker under denne prosessen. Selv om samlingens tema er dypt alvorlig er glimtet i øyet og humoren tilstede gjennom hele samlingen.

Vi får opplesninger av dikt fra samlingene og en samtale om døden i diktene, ledet av Per Helge Nylund. Nylund jobber til daglig med formidling på Tromsø Museum. Han er også medlem i Tromsø Gravlunds Venner, og har siden 2003 laga flere vandringer for denne venneforeninga som arbeider for å bevare gamle gravminner og gjøre det pent på gravlunden. En av de mest populære er I Dødens fotefar, som holdes hvert år under Tromsø Internasjonale Kirkefestival. Her fortelles om dødsårsaker og begravelsestradisjoner, overtro og sedvaner i gammel tid, alt på en måte som både kan gi grøss på ryggen og kalle på smilet. Per Helge mener man skal nærme seg døden med varme og hjertelighet, og slett ikke uten humor.

Sammen vil de tre utforske dødens tilstedeværelse i diktningen og i livet.

Tid og sted
Arrangementet i hovedbiblioteket 31. oktober er gratis og gjennomføres i samarbeid med Norsk forfattersentrum. Tid: Kl. 14.00.

Litteraten arrangeres med støtte fra Tromsø kommune, Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..