Brudd i e-boksamtaler

Bilde

PRESSEMELDING FRA NORSK BIBLIOTEKFORENING

Norsk Bibliotekforening (NBF) beklager at det ikke har vært mulig å komme til enighet med Den norske Forleggerforening om felles prinsipper for utlån av e-bøker i bibliotek.

– NBF ønsker at e-bøker behandles på samme måte som papirbøker, men det har vi dessverre ikke fått til, sier leder av Norsk Bibliotekforening Ingeborg Rygh Hjorthen

 – Vi har vært grunnleggende enige om at vi ønsker en modell for e-bøker som speiler balansen i markedet for papirbøker, og det har vært en reell bevegelse i samtalene fra begge sider. Men forleggerforeningens virkelighetsforståelse av hvordan utlån fungerer i bibliotek har vært en annen enn vår, og dette har satt en stopper for en enighet om en utlånsmodell. 

NBF kunne ikke akseptere forleggerforeningens krav om at bare enkeltbibliotek skal kunne kjøpe inn og låne ut e-bøker, og mener dette ville vært et tilbakesteg i forhold til dagens praksis.

– Vi kan ikke akseptere at forleggerforeningen vil stoppe utviklingen av biblioteksamarbeid innenfor det digitale området. Det må være opp til kommune-Norge, ikke forleggerne, å avgjøre hvordan bibliotektilbudet skal organiseres. Dette vil være avgjørende for at alle bibliotekbrukere skal kunne ta del den digitale uviklingen. I motsatt fall vi få A og B-kommuner, hvor kun de store eller de rikeste kommunene har råd til å tilby et bredt utvalg av norske e-bøker til sine innbyggere.

 Forleggerforeningen har også foreslått en løsning der e-bøkene ‘gjøres tilgjengelig for bibliotekene’, der bibliotekene ikke har eierskap til e-boka selv.

 – Vår holdning er at ‘kjøpt er kjøpt’. Bibliotekene kan ikke behandles annerledes enn alle andre bokkjøpere. Vi kan ikke risikere at bibliotek mister store deler av samlingen dersom et forlag trekker seg fra Bokdatabasen eller tiden går ut på en utlånslisens.

 Bibliotekene ber nå staten og kommunene om å komme på banen i e-bokspørsmålet.   – Vi har forsøkt å få til en løsning der politikken på e-bokområdet er formet av offentlige interesser og ikke bare interessene til utgivere og leverandører. Vi kan ikke ha en løsning der forleggene dikterer vilkår for noe som er så sterkt støttet av staten gjennom både bibliotekvederlag, momsfritak, innkjøpsordningen og bibliotekinnkjøp som litteraturen er. Vi mener at en boklov må sikre bibliotekenes mulighet til litteraturformidling uavhengig av format, avslutter Ingeborg Rygh Hjorthen.

 Med vennlig hilsen

Ingeborg Rygh Hjorthen, leder av Norsk Bibliotekforening


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..