Tragedien i Svenskhuset

Dovenskap og lediggang var egenskaper som ble hengende ved ettermælet til 17 sterke og spreke fangstfolk som omkom på Svalbard i 1873 – nå får de sin oppreisning. Den sanne historien offentliggjøres endelig.

Høsten 1872 lå 124 mann fra Tromsøs fangstflåte nord på Svalbard, og ventet på at hvalrossene skulle bevege seg i land på Moffen, da de ble sperret inne av drivis.  Adolf Nordenskiöld befant seg ca. 50 km unna på den andre siden av fjorden, og på grunn av matmangel søkte nordmennene hjelp hos ham. Men det var for lite mat til alle, og 17 norske fangstfolk meldte seg frivillig til å overvintre i Svenskhuset, et velutstyrt hus som var satt opp på Kapp Thordsen av et svensk gruveselskap. Roturen dit tok syv dager, en strekning som tilsvarer avstanden mellom Bodø og Tromsø. 14. oktober ankom de Kapp Thordsen uten dramatikk. Etter noen få måneder ble alle funnet døde.

Fra 1873 og til i dag har man trodd at de 17 fangstmennene døde av skjørbuk. Etter et omfattende og årelangt forskningsarbeid forteller forfatterne historien om hva som egentlig skjedde, i boken Tragedien i Svenskhuset. Løsningen på gåten fant de på åstedet.

Velkommen til et bildeforedrag med Kjell Kjær, historiker, og Ulf Aasebø, avdelingsoverlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og professor II ved Universitetet i Tromsø.

onsdag 28. november klokka 18.00

Arrangementet er åpent for alle interesserte. Gratis inngang.

Arrangør: Orkana forlag/Orkana akademisk


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..