Stort møte med forfatter

Onsdag 20. juni klokka 19.00 kommer  Nuruddin Farah til Tromsø bibliotek. Den somaliske eksil-forfatteren er flere ganger nominert til Nobelprisen, og du kan høre ham i samtale med professor Helge Rønning.

«Ved at man skriver sant om et land, produserer landet noe godt», hevder den somaliske forfatteren Nuruddin Farah. Han er en av Afrikas fremste litterære stemmer, en stemme preget av et liv i eksil, etter at han i 1974 skrev sant om Siad Barres regime og ble tvunget i landflyktighet. Farah er fortsatt opptatt av hjemlandets politiske og sosiale problemer og har gjort det til et uttalt prosjekt å holde Somalia levende gjennom sin litteratur.

Farah er som få andre menn engasjert i kvinners liv og kampen mot kjønnslemlestelse. Han er kjent for sine skildringer av sterke kvinner i patriarkalske samfunn, og allerede i 1970 oppnådde han kultstatus verden over med romandebuten From a Crooked Rib, hvor nomadejenta Ebla flykter fra et arrangert ekteskap med en eldre mann. Den somaliske forfatteren nevnes stadig som en aktuell kandidat til Nobelprisen, og i 1998 fikk han den prestisjetunge Neustadt International Prize for Literature. I Norge er Farah kanskje mest kjent for romanene Sprukne landskap og Lenker. Sistnevnte ble i 2005 utropt til årets viktigste roman på norsk av Dagbladets anmelder: «en roman som går på blodige stumper og beinpiper, en fortelling om et Somalia i oppløsning, men samtidig en stor roman om den menneskelige vev som holder samfunn sammen.» (se www.afrika.no)

Helge Rønning er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Ved siden av sitt medievitenskapelige forfatterskap har han også skrevet og redigert flere bøker om og fra afrikansk kultur og samfunn. Rønning var medlem av regjeringens ytringsfrihetskommisjon (1996-1999).

Samtalen vil foregå på engelsk.

Arrangementet er et samarbeid mellom Tromsø bibliotek og Byarkiv, og The 13th International Ibsen Conference, UiT. Nuruddin Farah holder også foredrag under Ibsen-konferansen, «Ibsen, In Other Words», 19.juni, se nettside:ibsen.uit.no

Konferansen er åpen for alle


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..